0,00  0
Košarica

Nema proizvoda u košarici.

Teleskopi za iznajmljivače i opažanje prirode

Jedan od češćih upita koje dobivamo dolazi od iznajmljivača apartmana na moru koji žele obogatiti svoju ponudu kako bi privukli turiste. Nabavka teleskopa je odlična investicija koja će sigurno zaintrigirati turiste – na moru, naročito na otocima, imamo prekrasno zvjezdano nebo koje je još uvijek neiskorišteni turistički potencijal. Većina stanovnika Europe živi pod svjetlosno onečišćenim nebom koje im onemogućuje pogled na zvijezde. Nekolicina sjajnih zvijezda je uvijek vidljiva, ali ne vidi se onaj spektakularni Mliječni put, naša matična galaksija, koja je naročito izražajna upravo u ljetnim mjesecima.

Mliječni put iznad vile Hvarcienda na otoku Hvaru. Fotografija: Boris Štromar

Istovremeno mnogi apartmani imaju i prekrasan pogled na obližnju prirodu – more, obala, otoci, brodovi… Svi ti prizori su neodoljivi mamac da ih se teleskopom približi i proučava.  Budući da je izbor raznih modela teleskopa vrlo velik, postavlja se pitanje kojeg odabrati, a da gosti mogu uživati i u zvijezdama i u pogledu na prirodu.

Zlatni rat snimljen s Hvara DSLR fotoaparatom kroz teleskop maksutov 127/1500. Zračna udaljenost 13 km. Fotografija: Boris Štromar

Koji teleskop odabrati za astronomiju i prirodu?

Teleskopi koji se koriste za promatranje noćnog neba najčešće daju sliku koja je obrnuta (reflektori) ili zrcalno okrenuta (refraktori i katadiopteri). Zašto? Pa, kad se gledaju objekti u svemiru potpuno je svejedno što je gore, a što dolje! Ako je cilj gledati i prirodu, bilo bi naravno poželjno da teleskop daje ispravnu sliku koja nije zrcalna niti naopačke.

Teleskopi tipa reflektor (oni koji koriste zrcalo kao objektiv) otpadaju jer daju sliku koja je obrnuta (“naopačke”). Postoji, doduše, okular koji ispravlja sliku, ali samo je jedan, pa to znači da ste ograničeni na jedno jedino povećanje. Za gledanje prirode bi ipak bilo poželjno da se mogu koristiti različita povećanja.

Usporedba orjentacije slike kod različitih vrsta teleskopa – kliknite za sliku da se poveća i obratite pažnju na natpis “Jadrolinija”.

Ostaju nam, dakle, teleskopi refraktori (koriste leće kao objektiv) i katadiopteri (kombinacija zrcala i leća). Na njihovoj stražnoj strani možete vidjeti dodatak koji stoji pod kutem od 90° u koji se postavlja okular. Kod modela koji mogu služiti za obje namjene taj dodatak sadrži prizmu koja daje uspravnu i ispravno okrenutu sliku – u opisu teleskopa navedeno je dolazi li u kompletu s prizmom ili dijagonalnim zrcalom (koje daje zrcalu sliku gdje su lijeva i desna strana zamijenjene). Teleskopi s prizmom također dolaze na alt-azimutalnoj montaži (oznaka AZ u nazivu teleskopa). Alt-azimutalne montaže se pomiču gore-dolje i lijevo-desno u odnosu na horizont, što je važno za gledanje pejzaža.

Naravno, kao kod svih teleskopa, za astronomiju vrijedi pravilo – što je veći promjer objektiva, teleskop daje sjajniju sliku (za maglice i galaksije) s više detalja (naročito važno za planete). Ako već uzimate teleskop kao dodatnu opremu za apartmane, preporuka je da investirate u one koji imaju promjer barem 90 mm. Nije loše razmisliti i o dizajnu samog kompleta teleskopa i montaže – lijep izgled pridonijeti će i osjećaju zadovoljstva vaših gostiju. Modeli na AZ pronto (AZ3R) montaži su vrlo atraktivni i njima je vrlo jednostavno rukovati. AZ5 montaža je robustnija i stabilnija.

Teleskopi katadiopteri imaju poseban optički dizajn koji im omogućuje da cijev bude kratka i kompaktna, a oštrina i kontrast su vrhunski. Zato su i nešto skuplji, ali investicija se definitivno isplati. Osim kvalitetne optike, njihova kratka cijev će na montaži biti vrlo stabilna, što je izuzetno važno prilikom opažanja na većim povećanjima jer se slika neće tresti za vrijeme korištenja.

Bilo koji teleskop tipa refraktor ili katadiopter može se koristiti i za dnevna promatranja. Gore navedeni modeli već dolaze u kompletu s prizmom, no prizma se može i zasebno nabaviti. Od dodatne opreme svakako je korisno uzeti 2x barlow leću. Naime, teleskopi u kompletu obično dolaze s dva okulara koji, ovisno o modelu, daju maksimalno povećanje između 90× i 130×. To je sasvim dovoljno za promatranje terestričkih objekata, ali za gledanje planeta bi bilo dobro imati povećanja od oko 200×. Barlow leća se stavlja u fokuser, u nju se stavlja okular, i tako daje dvostruko povećanje koje bi okular imao sam po sebi. Dakle, ako teleskop dolazi s dva okulara, barlow leća daje 4 različite kombinacije povećanja.

Namjeravate li teleskop uzeti većinom za promatranje okoliša, razmislite o nabavci zoom okulara. Okulari koji dolaze s teleskopom imaju fiksno povećanje, a zoom okularom će se moći mijenjati povećanja po želji, bez potrebe za zamjenom okulara. Vrlo koristan dodatak je i adapter za postavljanje smartphonea na okular.

Durbini

Ako mislite da gledanje zvijezda gostima neće biti toliko interesantno, razmislite o nabavci durbina. Durbini su vrlo slični teleskopima, ali su prilagođeni za dnevna promatranja – imaju već ugrađene prizme i zoom okulare kojem se povećanja mogu nesmetano mijenjati u određenom rasponu. Povećanja su obično manja od 100×, no veća povećanja nisu potrebna. Gledajući u daljinu prema horizontu durbin gleda kroz gust sloj atmosfere, što znači vrlo treperavu sliku koja ne podnosi velika povećanja. Durbini su također dizajnirani da se po potrebi mogu za brzinska promatranja držati u ruci. Naravno, tad se koriste s manjim povećanjima kako bi slika bila stabilna. Neki durbini imaju mogućnost izbora ravnog pogleda ili okulara koji je postavljen pod kutem od 45°. Durbini se uglavnom isporučuju bez stativa. S donje strane imaju standardan navoj za bilo koji foto stativ, pa možete iskoristiti neki koji već imate ili nabaviti jedan od brojnih dostupnih modela.

Savjeti

Teleskop je odlična investicija za apartmane na moru, pa i u unutrašnjosti, koja će dodatno zaintrigirati vaše potencijalne goste. Prekrasno zvjezdano nebo koje imamo u Hrvatskoj je prirodna baština koju treba očuvati i iskoristiti kao jedinstvenu turističku ponudu. O astroturizmu pisao je i Jutarnji list u svom članku Galaksija kao nova zlatna žila hrvatskog turizma: milijuni eura skriveni su na našem tamnom nebu.

Za kraj donosimo vam kratak popis savjeta kako primamiti goste i olakšati im uživanje u zvjezdanom nebu:

  • u vaš oglas obavezno stavite fotografiju zvjezdanog neba i Mliječnog puta, po mogućnosti noćne pejzaže snimljene iz Hrvatske
  • pripremite kratke upute za korištenje teleskopa
  • u dvorištu i na terasi postavite prigušenu rasvjetu koja je usmjerena prema tlu i ne emitira svjetlost iznad razine horizonta – tako gostima neće bliještati u oči i uništiti im noćni vid (dakle, izbjegavajte kugle i polukugle)
  • rasvjeta okućnice neka bude toplih boja, 2700K ili manje
  • u apartmanima neka bude dostupni časopisi s astronomskom tematikom – Čovjek i svemir, Sky & Telescope, Astronomy, Coelum, Ciel & Espace, Sterne und Weltraum, Astronomy Now
  • na zidovima neka bude nekoliko astrofotografija noćnih pejzaža hrvatskih autora
  • pripremite brošure i/ili karte s lokacijama u blizini gdje nema javne rasvjete i gdje se može uživati u pogledu na zvjezdano nebo – to je naročito važno u noćima sredine kolovoza kad su zvijezde padalice, suze sv. Lovre!
  • teleskop se nakon korištenja mora pospremiti – oni nisu dizajnirani da budu stalno postavljeni na otvorenome i ne mogu izdržati kišu i druge vremenske neprilike
  • ZAPAMTITE: teleskopom se ni u kom slučaju ne smije gledati Sunce bez zaštitinog filtera jer dolazi do trenutnog nepovratnog oštećenja oka!
Romantična noć pod zvijezdama na plaži Ručica na Pagu. Fotografija: Boris Štromar

Radno vrijeme

Ponedjeljak
ZATVORENO
Utorak
9.00 - 17.00
Srijeda
9.00 - 17.00
Četvrtak
10.00 - 18.00
Petak
10.00 - 18.00
Subota
9.00 - 13.00
Nedjelja
ZATVORENO
© 2024. Teleskop centar. Sva prava pridržana.
Izrada: Kosinus