Ovo je sunčani sat njemačkog podrijetla univerzalnog tipa budući da ima skalu geografske širine prilagodljivu mjestu korištenja.

Ekvatorijalni sunčani sat, poznat kao Ausburški sunčani sat je u originalu izradio zlatar Johann Georg Vogler (1720.-1765.) koji pripada četvrtoj generaciji zlatara iz njemačkog Ausburga. Čuva se u Pomorskom muzeju u Madridu.

Obitelj Vogler je pomogla u popularizaciji ovog instrumenta tijekom 18. stoljeća. “Ausburg” su obično bili osmerokutni satovi koji su sadržavali kompas sa šarkama za satnu ljestvicu i  oznake zemljopisne širine. Izvornici su izrađeni od mesinga i stakla.

Dimenzije: 10×10 cm.

Tvrtka Hemisferium Instrumentos Cientificos Antiguos proizvodi reprodukcije nautičkih, optičkih i astronomskih instrumenata od 2005. godine. Proizvode se instrumenti koji su interesantni s povijesnog, znanstvenog, ali i estetskog aspekta. Proizvedeni su od kvalitetnih materijala i rezultat su pomnih analiza povijesnih instrumenata iz muzejskih i privatnih kolekcija koje s pažnjom i ljubavlju izrađuje tim entuzijasta.

Hemisferium instrumenti isporučuju se u atraktivnoj ukrasnoj kutiji ilustriranoj u stilu antičkog bakroreza, te su luksuzan, kvalitetan i atraktivan poklon za sve ljubitelje starina, nautike i astronomije. Svi artefakti su potpuno funkcionalni, s detaljnim uputama na četiri jezika.