Ovaj biološki mikroskop ima 3 objektiva s lećama od stakla. Objektivima od 4×, 10× i 40× te s 2 okulara (WF10×, WF16×) nudi povećanja u rasponu od 40× do 640×. Glava je nagnuta za 45 stupnjeva i može se zakretati te je stoga udobna za gledanje. LED osvjetljenje je podesivo. Uključuje dodatno gornje osvjetljenje za promatranje objekata na malim povećanjima (poput stereo mikroskopa), što je moguće s objektivom od 4×.

Mikroskop se isporučuje u čvrstoj kutiji s 1.3MP kamerom, 5 preparata, 5 praznih predmetnih stakalaca, set za inkubaciju (morska sol, kvasac, jajašca kozica, mrijestilište) i ručnim mikrotomom (pogledati sliku).

Kako se koristi mikroskop pogledajte u našem Youtube videu.

Karakteristike:

  • okulari WF10× i WF16×
  • ugrađeno LED osvjetljenje
  • rotirajuća dijafragma promjera od 2.8-15 mm (u 5 koraka)
  • stolić za uzorke 100×100mm
  • akromatski objektivi: 4×, 10×, 40×
  • povećanja: 40×, 64×, 100×, 160×, 400×, 640×

Provođenje eksperimenta s inkubacijom kozica

Morske kozice (artemia salina) imaju neobičan i zanimljiv životni ciklus. Jajšca koja proizvede ženka izlegu se, a da ih mužjak nikada nije oplodio. Sva jajšca koja se izlegu su ženke. Samo u posebnim okolnostima, npr. kada voda presuši, može se izleći mužjak račića. Mužjaci oplođuju jajašca ženki i iz ovog parenja nastaju posebna jaja koja imaju debelu ljusku. Ona su vrlo otporna i sposobna za preživljavanje te mogu opstati 5-10 godina u statusu “spavanja”. To je vrste jajašaca koje imate u ovom kompletu.

Inkubacija – da biste inkubirali kozice, prvo morate stvoriti otopinu soli koja odgovara životnim uvjetima kozica. Za to stavite pola litre kišnice ili vode iz slavine u posudu. Voda mora odstajati otprilike 30 sati. Voda s vremenom isparava, pa se preporuča napuniti drugu posudu vodom i ostaviti da odstoji 36 sati i po potrebi nadopunite prvu posudu. Dodajte polovinu uključene morske soli u posudu i miješajte dok se sva sol ne otopi. Sada stavite nekoliko jaja u posudu i prekrijte ju. Stavite staklenu posudu na svijetlo mjesto, ali ne na direktnu sunčevu svjetlost. Budući da imate klijalište, možete dodati i otopinu soli zajedno s nekoliko jaja u svaki od četiri odjeljka spremnika. Temperatura bi trebala biti oko 25°. Na ovoj temperaturi larve kozica će izleći za oko 2-3 dana. Ako voda u čaši ispari, dodajte malo vode iz druge posude.

Životinja koja se izleže iz jajeta poznata je pod nazivom “larva nauplija”. Uz pomoć pipete možete staviti nekoliko ovih larvi na predmetno stakalce i promatrati ih. Larve će se kretati u slanoj vodi koristeći svoje dodatke nalik dlakama. Svaki dan izvadite nekoliko ličinki iz posude i promatrajte ih pod mikroskopom. U zavisnosti od sobne temperature, larve će sazrijeti u kozice za 6-10 tjedana.

Hranjenje – da bi kozice održali na životu, morate ih povremeno hraniti. To morate raditi pažljivo jer prekomjerna prihrana će zaprljati vodu i kozice bi mogle uginuti. Prihrana se vrši suhim kvascem u prahu. Dovoljno je staviti samo malo ovog kvasca svaki drugi dan. Ako voda potamni, to je znak da se pokvarila. Odmah izvadite škampe iz vode i stavite ih u svježi rastvor soli.

Upozorenje – jajašca i kozice nisu namijenjene za jelo!