Praktičan i moderan ruksak s motivima svemira koje možete nositi u raznim prilikama. Udoban i elegantan, dovoljno je velik da unutra stanu sve potrebne sitnice, bilo da ga koristite svakodnevno ili za prenošenje astronomske opreme.

Podloga ruksaka je crne boje, a fotografije su otisnute dvostrano. Svi motivi, bogati detaljima i bojama, su autorski rad hrvatskog astrofotografa Borisa Štromara.

Material korišten za izradu OKLOP astronomskog  ruksaka ne sadrži PVC, tako da zadovoljava sve standarde EU (REACH) te se vrlo jednostavno održava. Zatvara se špagom koja ujedno služi za nošenje ruksaka.

Zbog svojih nešto manjih dimenzija (32,5×38 cm), prvenstveno je namijenjen mladima, ali ga naravno mogu koristiti/nositi i odrasli.

NAPOMENA: Zbog velikog izbora motiva, moguće je da neki privremeno budu nedostupni. U tom slučaju ćemo vas nakon narudžbe kontaktirati  kako bi se odlučili za alternativni motiv.

MOTIVI:

Mliječni put je galaksija u kojoj se nalazi i Sunčev sustav. Fotografija prikazuje njen najbogatiji dio u smjeru središta galaksije. Vidljive su brojne maglice i zvjezdani skupovi. U tom dijelu neba možemo uživati tijekom ljetnih mjeseci, naravno s lokacija sa što manje svjetlosnog onečišćenja.

Galaksija Andromeda, poznata kao Messier 31, udaljena je oko 2.5 milijuna svjetlosnih godina i najbliža je velika galaksija Mliječnom putu. Na tamnom nebu moguće ju je vidjeti golim okom.

Maglica Kalifornija (California Nebula) je emisijska maglica u zviježđu Perzeja, poznata je i pod oznakom NGC 1499. Oblikom podsjeća na američku državu Kaliforniju i popularna je meta mnogih astrofotografa. Od nas je udaljena oko 1000 svjetlosnih godina.

Vlašići su mladi zvjezdani skup lako vidljiv golim okom. Fotografije dugačkih ekspozicija otkrivaju prekrasnu plavu refleksijsku maglicu. Od Sunčevog sustava udaljen je oko 400 svjetlosnih godina.

Orionova maglica udaljena je oko 1350 svjetlosnih godina, jedna od najljepših maglica na noćnom nebu. S tamnih lokacija vidi se golim okom, a pregršt detalja pokazuje već i u manjim teleskopima. U maglici se trenutno rađaju nove zvijezde. Ovo je prva maglica koja je ikad fotografirana, 1880. godine.

IC 1318 je kompleks emisijskih maglica koje prividno okružuju zvijezdu Sadr u Labudu. Zvijezda je udaljena 1800, no maglica je znatno udaljenija, oko 4000 svjetlosnih godina.

Super Mjesec je pun Mjesec u trenutku kad se u svojoj eliptičnoj putanji nalazi najbliže Zemlji (perigej), na manje od 360.000 kilometara. Prosječna udaljenost Mjeseca od Zemlje je 385.000 km. SuperMjesec je oko 30% sjajniji u odnosu na “mini” Mjesec u svojoj najdaljoj točki od Zemlje (apogej).

Tragovi zvijezda na fotografiji su efekt rotacije Zemlje oko svoje osi, a nastaju snimanjem dugačkih ili više uzastopnih ekspozicija u ukupnom trajanju od nekoliko sati. Zvijezde prividno rade krugove oko sjevernog nebeskog pola blizu kojeg se nalazi zvijezda Sjevernjača.