Klasični Sky-Watcher dobson

Svi klasični Sky-Watcher dobson teleskopi imaju parabolično primarno zrcalo kako bi se eliminirala sferna aberaciju. Nosač sekundarnog zrcala je debljine samo 0,5 mm kako bi se smanjila difrakcija i gubitak svjetlosti. Svi modeli imaju 2″ fokuser s 1.25″ adapterom koji omogućuje upotrebu okulara obje veličine. Model uključuje i novu patentiranu tenzorsku ručicu za podešavanje pomicanja teleskopa po visini. Uz teleskope dolaze kvalitetni Super Plössl 25 mm i 10 mm 1.25″ okulari (Barium okulari za 150 mm model), te tražioc 6×30 (za 150 mm model) ili 9×50 (za ostale modele).

Osnovni 150 mm i 200 mm modeli su idealni teleskopi za astronome amatere jer predstavljaju najbolji omjer cijene i kvalitete za vizualna opažanja. S tim promjerima moguće je gledati tamne objekte dubokog neba (maglice, galaksije…), u potpunosti razlučiti zvijezde u kuglastim skupovima, vidjeti spiralne krakove i tamne pruge međuzvjezdane prašine u nekim galaksijama, detalje u planetarnim maglicama, te naravno pregršt detalja na planetima.

Na lageru nastojimo uvijek imati 150 mm, 200 mm i 250 mm klasične dobsone s punom cijevi, ostali modeli po narudžbi (rok isporuke 7-10 radnih dana)

Što je dobson teleskop?

Jednostavan oblik alt-azimutalne montaže za Newton reflektore popularizirao je astronom amater John Dobson kasnih 1970-ih. Dobson teleskop popularan je zbog svoje jednostavnosti kako među amaterskim astronomima tako i  kod proizvođača teleskopa. Dobson montaža se sastoji od kutije koja omogućava podešavanje optičke cijevi po visini (altituda) i zakretanje baze/kutije oko svoje osi (azimut).

Dobson montaža se oslanja na trenje između bočnih ležajeva na optičkoj cijevi teleskopa i trenja na baznoj ploči kako bi optičku cijev držala usmjerenu na objektu promatranja. Ako je previše trenja teleskop će biti teško pomaknuti, no ako ga je premalo cijev teleskopa bi mogla kliziti, naročito kad se postavi tražilo ili teži okular. Dokle god je trenje na odgovarajućoj razini, teleskop može ostati usmjeren u željenom položaju.

SkyWatcher tenzorska ručica je patentirani izum kojim se može regulirati trenje između optičke cijevi i bočne ploče montaže. Zbog toga teleskop ne mora biti savršeno uravnotežen da bi ostao u položaju. Naprava za podešavanje napetosti može se pritegnuti tako da optička cijev ostane usmjerena prema objektu, ali se i dalje može lako pomaknuti kad je potrebno podesiti položaj optičke cijevi.