Kardanski ili pomorski kompas je nautički instrument čija je uporaba bila ključna u razvoju navigacije i kartografije. Za jedrenje, kada su pokreti kotrljanja i naginjanja učinili obične kompase neupotrebljivim, osmišljene su posebne vrste. Brodski kompasi bili su postavljeni na kardanski ovjes, što im je omogućilo da cijelo vrijeme budu nivelirani.

Ovakav tip kompasa gotovo nije modificiran sve do do 19. stoljeća, kada su ga znanstvenici, inženjeri i navigatori znatno poboljšali.

Visina 58 mm, promjer 100 mm.

Tvrtka Hemisferium Instrumentos Cientificos Antiguos proizvodi reprodukcije nautičkih, optičkih i astronomskih instrumenata od 2005. godine. Proizvode se instrumenti koji su interesantni s povijesnog, znanstvenog, ali i estetskog aspekta. Proizvedeni su od kvalitetnih materijala i rezultat su pomnih analiza povijesnih instrumenata iz muzejskih i privatnih kolekcija koje s pažnjom i ljubavlju izrađuje tim entuzijasta.

Hemisferium instrumenti isporučuju se u atraktivnoj ukrasnoj kutiji ilustriranoj u stilu antičkog bakroreza, te su luksuzan, kvalitetan i atraktivan poklon za sve ljubitelje starina, nautike i astronomije. Svi artefakti su potpuno funkcionalni, s detaljnim uputama na četiri jezika.