Napomena: ASKAR FMA180 će biti dostupan u rujnu 2021.

Askar FMA180 je apokromatski objektiv od tri elementa (dvije ED leće) namijenjen astrofotografiji. Leća je promjera 40 mm i žarišne duljine 220 mm, no uz priloženi reduktor/korektor postaje moćan astrograf s 180 mm žarišne duljine pri f/4.5. Objektiv je optimiziran za širokokutnu astrofotografiju i kao takav je trenutno jedinstven na tržištu. Pruža vrlo oštru sliku bez kromatske aberacije, korigiranu do ruba za full frame digitalne fotoaparate ili astronomske kamere. Vidno polje na full frame formatu je 11.42°×7.63°, odnosno 7.63°×5.09° na APS-C formatu.

Objektiv ima ugrađen prsten za fokus s mjernom skalom, što omogućuje brzo postavljanje fokusa. Sa stražnje strane ima standardni T2 navoj, za postavljanje na bilo koji fotoaparat s odgovarajućim T-prstenom. Back fokus je standardnih 55 mm, a skidanjem produžne cijevi može postati 99 mm, što omogućuje postavljanje raznih dodataka potrebnih za astrofotografiju (npr. kotač za filtere).

Objektiv se može koristiti i kao tražilo, sa ili bez reduktora/korektora, uz priloženi 1.25″ adapter koji prihvaća okulare istog promjera. Po potrebi se može postaviti i dijagonalno zrcalo ili prizma. Napomena – za astrofotografiju je obavezno korištenje priloženog reduktora/korektora.

U kompletu dolaze i prstenovi koji se mogu postaviti na priloženi adapter za Vixen prihvat ili Swiss-Arca pločicu (također u kompletu). Naravno, prstene s adapterom možete u potpunosti maknuti i koristiti objektiv na digitalnom fotoaparatu koje zašarafljen na fotostativu ili trackeru.