Noćni abakus je jedinstveni znanstveni instrument kojim je moguće odrediti solarno vrijeme noću, promatrajući polarnu zvijezdu Sjevernjaču te cirkumpolarne zvijezde koje kruže oko nje.

Ovaj instrument je savršen dodatak za kolekcionare neobičnih instrumenata, nautičare i ljubitelje astronomije. To je replika abakusa kojim se mogu izračunati plime te ujedno i solarno vrijeme po noći. Prvi puta je izrađen 1570. godine, a potpisao ga je Humphrey Cole “prvi proizvođač engleskih znanstvenih instrumenata”. Nalazi se u Britanskom muzeju u Londonu. Na jednoj strani instrumenta je noćni  sat, a drugoj je abakus (kalkulator) plime. 

Visina je 12 cm (s ukrasnim drvenim postoljem), promjer 9.5 cm, debljina 0.7 cm.

Tvrtka Hemisferium Instrumentos Cientificos Antiguos proizvodi reprodukcije nautičkih, optičkih i astronomskih instrumenata od 2005. godine. Proizvode se instrumenti koji su interesantni s povijesnog, znanstvenog, ali i estetskog aspekta. Proizvedeni su od kvalitetnih materijala i rezultat su pomnih analiza povijesnih instrumenata iz muzejskih i privatnih kolekcija koje s pažnjom i ljubavlju izrađuje tim entuzijasta.

Hemisferium instrumenti isporučuju se u atraktivnoj ukrasnoj kutiji ilustriranoj u stilu antičkog bakroreza, te su luksuzan, kvalitetan i atraktivan poklon za sve ljubitelje starina, nautike i astronomije. Svi artefakti su potpuno funkcionalni, s detaljnim uputama na četiri jezika.