Hidrogen-alfa (H-alpha) solarni teleskopi su specijalizirani teleskopi za opažanje Sunca koji propuštaju samo uski dio spektra centriran na vodikovoj liniji (656.28 nm). Ovi teleskopi su potpuno sigurni za vizualno opažanje Sunca, a daju zaista spektakularnu sliku! Jedino s takvim teleskopima je moguće opažati prominencije, filamente i sunčeve baklje, te brojne strukture na samoj površini Sunca koje nije moguće gledati običnim solarnim filterom. Sunčeva aktivnost mijenja se iz sata u sat, pa opažanja nikada neće biti jednaka, a Sunce će biti interesantno za proučavanje čak i u vrijeme slabe aktivnosti (mali broj sunčevih pjega).

Lunt H-alpha teleskopi su ekstremno uskopojasni jer integrirani etalon s podešavanjem zračnog pritiska (“pressure-tuning”) propušta manje od 0.75 Å valne duljine centrirane na vodikovoj liniji. Teleskop promjera 50 mm daje odličan omjer cijene i kvalitete u rangu solarnih teleskopa, a sa svojim malim dimenzijama pogodan je i za putovanja (ponesite ga na opažanja potpune pomrčine Sunca!).

Dostupne su dvije opcije, ovisno o sekundarnom filteru za blokiranje – B400 i B600.  Veći filteri omogućuju veće vidno polje i kvalitetniju sliku na rubovima. Za fotografiju će biti potrebno koristiti specijalizirane astronomske kamere (digitalni fotoaparati ne mogu postići fokus, za to se preporuča minimalno model LS60MT).  B400 je dobra opcija za vizualna opažanja, B600 se već može koristiti za fotografiranje s astronomskim kamerama.

Karakteristike:

  • Promjer objektiva: 50 mm
  • Žarišna daljina: 350 mm
  • Fokuser: 1.25″ helikalni
  • Prsten s 1/4″ navojem za foto stative

NAPOMENA: solarni h-alpha teleskopi su dostupni po narudžbi, molimo provjerite rok isporuke prije kupovine. Kofer za teleskop je dostupan kao posebni artikl