Ovaj instrument sastoji se od vječnog lunarnog kalendara s jedne strane i abakusa – kalkulatora plime i oseke s druge strane. Zasniva se na potrebi da se predvidi vrijeme dolaska plime i oseke na koje utječe rotacija Mjeseca u njegovoj orbiti oko Zemlje.

Poznavanje Mjesečevih mijena od velike je kulturne važnosti za mnoge narode: kalendari, vjerski praznici, poljoprivredne prakse i drugo. Kalkulator plime (abakus) koristi se za izračunavanje vremena plime zbog njegovih važnih učinaka na plovidbu, luke i ribolov. Ovaj instrument je razvijen analizirali smo nekoliko instrumenata iz XVI. i XVII. stoljeća (kao što su oni Engleske škole i H. Colea između ostalih) kao što su astronomski kompendiji, volvelle i abakusi u kojima su pokušali odrediti metode za izvođenje ovih izračuna.

Visina s ukrasnim drvenim postoljem je 16.2 cm, promjer 12 cm, debljina 0.7 cm.

Tvrtka Hemisferium Instrumentos Cientificos Antiguos proizvodi reprodukcije nautičkih, optičkih i astronomskih instrumenata od 2005. godine. Proizvode se instrumenti koji su interesantni s povijesnog, znanstvenog, ali i estetskog aspekta. Proizvedeni su od kvalitetnih materijala i rezultat su pomnih analiza povijesnih instrumenata iz muzejskih i privatnih kolekcija koje s pažnjom i ljubavlju izrađuje tim entuzijasta.

Hemisferium instrumenti isporučuju se u atraktivnoj ukrasnoj kutiji ilustriranoj u stilu antičkog bakroreza, te su luksuzan, kvalitetan i atraktivan poklon za sve ljubitelje starina, nautike i astronomije. Svi artefakti su potpuno funkcionalni, s detaljnim uputama na četiri jezika.