Astrolab je jedan od najsofisticiranijih i najljepših astronomski instrumenata. Koristi se za mjerenje vremena, položaja Sunca i zvijezda, a bio je glavni navigacijski instrument sve do otkrića sekstanta. U Europi je astrolab bio važan instrument za astronome, astrologe i geodete sve do kraja 17. stoljeća kada su ga zamijenili točniji instrumenti. U arapskom svijetu njegova je uporaba trajala do 19. stoljeća.

Naziv “astrolab” dolazi od grčke riječi astro, što znači zvijezda, i od labio, “onaj koji traži”. Mogli bismo to prevesti kao “tragač zvijezda”. Međutim, ovaj složeni instrument ima mnoge druge primjene. Nakon godina proučavanja i istraživanja, dr. Luis Hidalgo Velayos (L.H.V.) razvio je ovaj astrolab. Njegova preciznost i estetika čine ovaj instrument jedinstvenim. Proračuni vrijede za 50º geografske širine, ali može se koristiti i iz Hrvatske.

Visina s ukrasnim drvenim postoljem je 12 cm, promjer 10 cm i debljina 0.7 cm.

Tvrtka Hemisferium Instrumentos Cientificos Antiguos proizvodi reprodukcije nautičkih, optičkih i astronomskih instrumenata od 2005. godine. Proizvode se instrumenti koji su interesantni s povijesnog, znanstvenog, ali i estetskog aspekta. Proizvedeni su od kvalitetnih materijala i rezultat su pomnih analiza povijesnih instrumenata iz muzejskih i privatnih kolekcija koje s pažnjom i ljubavlju izrađuje tim entuzijasta.

Hemisferium instrumenti isporučuju se u atraktivnoj ukrasnoj kutiji ilustriranoj u stilu antičkog bakroreza, te su luksuzan, kvalitetan i atraktivan poklon za sve ljubitelje starina, nautike i astronomije. Svi artefakti su potpuno funkcionalni, s detaljnim uputama na četiri jezika.