Osnovno o teleskopima:

 • Funkcija teleskopa

  Glavna funkcija teleskopa je prikupljanje svjetlosti. Veća površina prikuplja više svjetlosti i dati će sjajniju sliku galaksija i maglica, te bolju razlučivost dvojnih zvijezda, kuglastih skupova i detalja na planetima. Teleskop promjera 80mm prima 1.8x više svjetlosti od 60mm, a onaj od 114mm čak 3.5x više. Jednostavno – veći promjer objektiva znači i bolji teleskop.

 • Što su oznake u nazivu teleskopa?

  Zbunjuju vas oznake 60/900, 150/750, itd.? Brojke su u milimetrima, a označavaju promjer teleskopa i njegovu žarišnu duljinu (duljinu fokusa). Odnos žarišne duljine i promjera objektiva daje f-broj teleskopa – 900/60 = f/15; 750/150 = f/5. Veći f-broj obično daje oštriju sliku kad se uspoređuju teleskopi sličnog promjera. Veći promjer teleskopa dale sjajniju sliku i bolju razlučivost, a žarišna duljina koristi nam za izračunavanje povećanja u kombinaciji s okularom.

 • Povećanje teleskopa

  Povećanje teleskopa je funkcija okulara i ono nije mjerilo njegove kvalitete! Okulari su izmjenjivi i svaki teleskop može u teoriji postići bilo koje povećanje. U praksi, maksimalno upotrebljivo povećanje iznosi 2x vrijednosti promjera teleskopa u milimetrima. Za 60mm teleskop to je 120x, za 102mm teleskop 200x, itd. Drugi ograničavajući faktor su turbulencije u atmosferi. Zbog turbulencija najveća povećanja su obično 200-300x. Takva povećanja koriste se za opažanje Mjeseca i planeta, a maglice i galaksije rijetko kada se gledaju na povećanjima većim od 100x.

 • Kako izračunati povećanje?

  Teleskop i okular imaju svoju žarišnu duljinu. Žarišna duljina teleskopa podijeljena žarišnom duljinom okulara daje povećanje. Prema tome, žarišna duljina od 700mm i okular od 10mm dati će povećanje od 70x, neovisno o promjeru objektiva teleskopa, međutim u većem promjeru slika će biti sjajnija i s više vidljivih detalja.

 • Vrste teleskopa

  • refraktor – objektiv teleskopa je staklena leća od dva ili više elemenata
  • reflektor – koristi konkavno (udubljeno) zrcalo za prikupljanje svjetlosti
  • katadiopter – kompaktan teleskop, optički sustav koji koristi i zrcala i leće
 • Usporedba svjetlosne moći teleskopa

  Ovo je proporcionalni prikaz svjetlosne moći teleskopa nekoliko različitih promjera objektiva, odnosno količina svjetlosti koju teleskop određenog promjera može odjednom primiti. Veće je bolje!

  60 mm
  70 mm
  90 mm
  114 mm
  130 mm
  152 mm