• Što su reflektori?

  Reflektori koriste zrcala za prikupljanje svjetlosti i dobivanje slike. Udubljeno zrcalo odbija (reflektira) svjetlost prema ravnom sekundarnom zrcalu koje skreće tijek svjetlosti prema fokuseru smještenom postrance na cijevi teleskopa. Sekundarno zrcalo nalazi se u sredini optičke osi i time stvara sekundarnu opstrukciju koja uzrokuje smanjenje kontrasta u odnosu na refraktore istog promjera. Izrada reflektora jeftinija je od izrade refraktora, a moguća je proizvodnja vrlo velikih promjera zrcala.

 • Vrste reflektora

  Uvriježena je podjela reflektora na dobsone i newtoniane, iako su u principu svi reflektori tipa newton. Dobsoni su vrsta jednostavne alt-azimutalne montaže koju je popularizirao astronom amater i samograditelj John Dobson 1970.-ih godina. Karakteristična dobson “kutija” ima mogućnost pokretanja gore-dolje i lijevo-desno dok istovremeno stabilno drži teleskop. Montaža je jednostavne izrade pa su dobson teleskopi cijenom iznimno pristupačni uz veliku moć prikupljanja svjetlosti u odnosu na bilo koji drugi teleskop u sličnoj cjenovnoj kategoriji. Dobson teleskopi ne mogu se koristiti za astrofotografiju dubokog neba.

  Pod newton teleskopima podrazumijevamo reflektore na ekvatorijalnoj montaži. Veći promjeri zbog težine zahtjevaju masivne montaže, naročito ako se koriste za astrofotografiju.

 • Karakteristike reflektora

  Osim spomenute centralne opstrukcije reflektori pokazuju optičku grešku “kome” koja se manifestira na rubovima vidnog polja u obliku izduljenih zvijezda. To je izraženije kod reflektora većih promjera i manjih f-brojeva. Reflektori većih f-brojeva imaju manju sekundarnu opstrukciju i daju kontrastniju sliku.

 • Što je kolimacija?

  Zrcala reflektora nisu strogo fiksirana unutar optičke cijevi. Ona se s vremenom mogu malo pomaknuti te je optičku os (zrcala) potrebno povremeno poravnati – to je kolimacija. Samo dobro kolimiran teleskop će moći prikazati maksimalno oštru i kontrastnu sliku! Reflektori manjih f-brojeva osjetljiviji su na greške u kolimaciji. Većina reflektora ima mogućnost namještanja kolimacije od strane korisnika teleskopa. Za kolimaciju se koristi kolimacijski okular (Cheshire) i/ili laserski kolimator.