• Teleskop za početnika

  Vrlo je važno pravilno odabrati prvi teleskop za početnika u opažačkoj astronomiji. Korištenje nekvalitetnog teleskopa može značiti gubitak interesa za astronomiju, pa nije preporučljivo odlučiti se za najmanji i najjeftiniji teleskop samo “za probu”. Teleskop koji je klimav, slabe svjetlosne moći biti će samo izvor frustracija, a sredstva potrošena uzalud. Teleskop nije nužan uvjet za bavljenje opažačkom astronomijom. Ako je budžet ograničen, odlična alternativa teleskopu je dvogled. Osim ovog kratkog pregleda preporučamo pročitati detaljnije savjete o kupovini prvog teleskopa.

 • Teleskop za mlade

  Za djecu i mlade važno je da teleskop mogu sami lako koristiti. Iz tog razloga preporuka je koristiti alt-azimutalne montaže (AZ) umjesto ekvatorijalnih (EQ). Njihovi pomaci su slični foto-stativima: gore-dolje i lijevo-desno. Montaža mora biti stabilna, da se slika prilikom izoštravanja i pomicanja na većim povećanjima čim manje trese. Veći promjer objektiva daje sjajniju i detaljniju sliku, a time će i interes za astronomiju biti veći. Preporučamo da prvi teleskop bude bar 70 mm promjera.

 • Što gledati na nebu?

  Prve mete teleskopa su svakako Mjesec i planeti. Ostale objekte treba znati locirati pomoću karte neba. Objekte dubokog neba je najbolje gledati s lokacije izvan grada, dalje od svjetlosnog onečišćenja, te kad na nebu ne smeta svjetlost Mjeseca. Za snalaženje po nebu biti će potrebno naučiti neka osnovna zviježđa uz pomoć aplikacije na smartphoneu ili planetarij programa poput Stellariuma ili Heavens Above.

  Treba imati na umu da objekte dubokog neba nije moguće vidjeti detaljno i u bojama koje su na fotografijama. Zapravo, zbog ograničenja ljudskog vida u uvjetima slabe osvijetljenosti, teleskopom uopće ne vidimo boje maglica i galaksija. Zadovoljstvo opažanja dolazi iz činjenice da vlastitim očima, “uživo”, gledamo neku galaksiju udaljenu milijunima svjetlosnih godina; maglicu u kojoj se stvaraju nove zvijezde; zvjezdani skup koji se sastoji od tisuća zvijezda…

 • Kako poboljšati teleskop?

  Teleskopi obično dolaze u kompletu s dva okulara, ponekad i barlow lećom. Barlow leća je izuzetno koristan dodatak kojim se postiže dvostruko povećanje koje okular inače daje na teleskopu. Postojeći okulari dobri su za prva promatranja, no nabavkom novih okulara ne samo da se može dobiti veći raspon različitih povećanja, već i znatno bolja kvaliteta slike – veći kontrast i bolju svjetlosnu propusnost radi kvalitetnije optičke konstrukcije i boljih antirefleksivnih premaza. Popularan dodatak je filter za opažanje Sunca, a za dostupni su i deep sky filteri za maglice. Ekvatorijalne montaže mogu se nadograditi motorima ili čak u potpunosti zamijeniti naprednijom i stabilnijom montažom.